Tässä maailmanajassa ei todellakaan riitä, että teet podcastin, julkaiset sen, ja siirryt sohvalle odottelemaan. On myös suoranainen rikos tehdä hyvää sisältöä ja jättää se jakelematta kunnolla. Tässä blogissa perehdymme podcastien markkinointiin ja levittämiseen eri alustoilla.
Podcast index listaa, että maailmassa on tällä hetkellä ainakin 4,2 miljoonaa podcastia. Pelkästään Spotifyssa niitä on yli 3,6 miljoonaa. Tästä voi ottaa osviittaa siihen, että millainen podimarkkina on kansainvälisesti – kilpailua on ihan hemmetisti.
Podcastien jakelussa hairahdutaan monesti meille suomalaisille tyypilliseen “Build it and they will come” -ajatteluun, eli että hyvä tuotanto käytännössä myy itse itsensä. Asia ei kuitenkaan missään tapauksessa ole näin, kovassa kilpailussa on tehtävä paljon töitä, että kiireinen kuluttaja valitsee juuri sinun podcastisi kuunteluun.
On myös hyvä ymmärtää, että ideat ovat usein kollektiivisia. Monesti samalla viikolla julkaistaan monta podia samasta polttavasta aiheesta, oli kyseessä sitten hybridityö tai Ukrainan sodan vaikutukset Suomen talouteen. On erittäin tärkeää miettiä omia erottautumistekijöitä muista podcasteista. Miksi ihmiset haluavat kuunnella juuri sinua?
Podcastit saadaan leviämään, kun niille annetaan tarpeeksi monta mahdollisuutta levitä. Tämä tarkoittaa monikanavaista markkinointia ja tarttuvaa sisältöä, josta kuuntelija haluaa kertoa eteenpäin.
Yksi podin leviämistä edistävä tekijä, jota me Krashilla sovellamme aktiivisesti, on ns. “Pätemisfaktori”. Se tarkoittaa sitä, että jokaiseen jaksoon koitetaan sisällyttää sellaisia tiedon murusia, joita kuulija haluaa jakaa kavereilleen kahvipöydässä tai aftereilla baarissa. Jos jaksossa ei ole tätä faktoria, niin olemme lähtökohtaisesti skeptisempiä sen leviämisen suhteen. Hyvät vitsit osuvat tähän samaan kategoriaan, mutta niiden käsikirjoittaminen on huomattavasti vaikeampaa.
Pätemisfaktorin lisäksi on tärkeää, että tuotantoa jaetaan mahdollisimman monessa kanavassa ja mahdollisimman kiinnostavasti. Ei missään tapauksessa riitä, että podin host postaa uudesta jaksosta omaan someensa ja markkinointi jää siihen. Myöskään geneerinen kehotus “Käyhän ottamassa uusi jaksomme haltuun :)” ei ole kovaa valuuttaa. Tarvitaan räväkkyyttä, asennetta, asiantuntijuutta ja erottautumista.
Luetellaan tähän hieman podcastien markkinointikeinoja alustoittain. Jaotellaan markkinointivinkit kahteen kategoriaan, yksilöiden postaukset ja organisaation tililtä tulevat postaukset. Tärkeä muistisääntö on se, että miten helpommin kuulija pääsee siirtymään postauksesta suoraan kuuntelemaan podia, sen parempi. Suorat linkit, QR koodit fyysisissä mainoksissa, linkit kommenteissa yms. kannattaa kaikki ottaa käyttöön. Tässä postauksessa fokusoimme pääasiassa orgaaniseen sisältöön, mutta jokaista postausta voi luonnollisesti boostata rahalla, tai sen voi laittaa suoraan jakoon maksettuna mainoksena.
Yksilöiden omat profiilit:
Organisaation profiili:
Yksilöiden omat profiilit:
Organisaation profiili:
Yksilöiden omat profiilit:
Organisaation profiili:
Yksilöiden omat profiilit:
Organisaation profiili:
Esimerkki: Toteuttamamme Kiinakatsauksen kohdalla yksi katselukerta maksoi meille alle 4 snt. Saimme siis 200 eurolla kasaan 4700 katselukertaa. Viewsejä voi kerätä pyörittämällä videota mainoksena muiden sisältöjen välissä, mutta tällöin sitoutuminen ei ole yhtä korkeaa.
Jos haluat lähteä tuottamaan omaa podcastiasi kokeneessa porukassa hyvän meiningin siivittämänä, niin älä epäröi laittaa meille viestiä! ;)
Yhteiskuntapolitiikkaa opiskellut ajankohtaisten asioiden innokas seuraaja. Kiinnostunut muodista, politiikasta ja komiikasta. Toinen Krash Oy:n perustajista, kulkenut pitkän ja kivisen tien media-alan absoluuttisesta amatööristä yhdeksi Suomen tunnetuimmista podituottajista.