Podcastit ja äänimaailman luominen

Olemme tottuneet puheen lisäksi vain taustahiljaisuuteen podcasteja kuunnellessamme. Tapa, jolla pelkkä äänimaailma kertoo tarinaa, on vielä täysin alihyödynnettyä Suomen podcast-skenessä. Tässä blogitekstissä käsittelemme ääntä aivan uudenlaisen podcast-kokemuksen mahdollistajana ja kerromme omasta kokeilustamme

“Kun kuulet tämä äänen: *BLING*, voit kääntää sivua.”

Moni meistä on kuunnellut lapsena satukasetteja, joiden ohessa tarinaa tukemassa on ollut satukirja. Et ehkä ole tullut ajatelleeksi, mutta kyseessähän on ollut ikään kuin oman aikansa podcast. Tarinankerronnassa on hyödynnetty äänimaisemaa ja näin johdateltu lapsi sadun seikkailuihin.

Nykyajan aikuisille suunnatusta äänitarinasta mainio esimerkki on tämän vuoden alussa huippusuosioon noussut Riku Rantala: M/S Mystery. Teoksessa annettiin ilahduttavan paljon tilaa äänisuunnittelulle, joka on vielä melko poikkeuksellista Suomen kokoisessa podcast-skenessä.

Vaikka M/S Mystery onkin enemmän äänidokumentti kuin keskusteluohjelma, inspiroiduin kokeilemaan, miten kevyt äänimaailma istuisi ihan tavan keskustelu-podcastiin. Näin syntyikin Barona Horecan mahdollistama: Samasta vai erikseen?

Hyvä keskusteluohjelmahan on tunnettu siitä, että kuulija voi uppoutua keskusteluun ja kokea itse osallistuvansa siihen. Samasta vai erikseen?- podcastissa kokonaisuuteen on lisätty myös äänimaailmallinen kokemus siitä, että olet henkilöiden kanssa samassa tilassa - ehkäpä jopa saman pöydän ääressä ja osana ravintolaelämystä.Nyt kannattaakin käydä kokeilemassa, miltä ravintolamiljööhön kuulon varassa hyppääminen tuntuu juuri sinusta:

Koska isomman äänisuunnittelun tuominen keskusteluohjelmaan on vielä varsin uutta, on palaute tässä vaiheessa kullanarvoista. Kuunteletko mieluummin äänitysstudion hiljaisuutta vai lähdet äänimatkalle hostien saattelemana. Auttaako keskusteluun sopiva äänimaisema uppoutumaan podcastiin uudella tasolla vai häiritseekö se keskustelun sisäistämistä?

Tähänhän ei tietenkään ole yhtä oikeaa vastausta mutta me Krashillä uskomme tulevaisuuteen, jossa jopa sinemaattinen äänisuunnittelu löytää osaksi podcasteja.

Mikäli haluat, että juuri sinun podcastisi on yksi uranuurtajista, laita meille viestiä!

Tilaa Krashin uutiskirje

Tilaa viimeisin blogikirjoitus